Till Startsidan

CGI (Common Gateway Interface)

CGI
För vem?
Länkar
Perl

CGI (Common Gateway Interface) är något som används mycket på internet och gör det enklare att skapa olika funktioner på sin egen hemsida, t.ex. gästböcker, räknare, chat, forum, mailscript etc. Genom att göra så att en webbläsare kommunicerar med ett CGI-script (manus) så kan man skicka och få information. Informationen används av servern för olika ändamål, t.ex. för att skicka ett mail eller för att starta ett program på servern.
CGI är med andra ord inte ett eget programspråk som Java, C++, Perl etc. Det är ett interface som olika sorters applicationer (skrivna i ett programmeringsspråk, t.ex. Perl) kör på.
Vad kan en vanliga svensson med en hemsida på ett genomsnittligt webbhotell använda CGI till?
Tyvärr så är svaret att man inte kan göra så mycket - Åtminstonde inte själv på sin server. Den server man använder måste nämligen stödja CGI för att det ska fungera.
De som har en vanlig hemsida hos t.ex. Tele 2, geocities, angelfire, passagen, torget, fortunecity, spree etc. får inte ha CGI. De som har sin hemsida på ett ställe som tillåter CGI kan sätta upp CGI-script, om de nu har några script att använda.
Fast att man sedan måste redigera filen och tanka upp den på rätt sätt är nästa problem. Man måste skicka upp filerna i ett ASCII-läge och ställa in korrekta rättigheter på scriptet så att servern ska veta vad scriptet får göra, t.ex. om alla får starta scriptet, om scriptet får skriva till filer etc. En gästbok eller ett forum (konferens) måste t.ex. få skriva ut den text besökaren skrivit på en annan sida (där inläggen hamnar), medan ett CGI-script som används för att koda ett visst innehåll bara ska kunna aktiveras för att sedan visa ett innehåll.
Under "Gratistjänster"/"Erbjudanden" har jag listat upp ställen som erbjuder färdiga CGI som kan "hostas" (du behöver inte ha plats för CGI på din server), helt gratis. Jag har även tagit med sidor med script för dem som redan har plats för CGI på sin hemsida.

Andra alternativ är att direkt specificera sig till vad man vill ha för CGI och leta rätt på någon som ger sådana tjänster. Även sådana ställen har jag listat upp under "Gratistjänster"/"Erbjudanden". Exempel kan vara gästböcker, chat, räknare etc.

Om du vill ha ett webbhotell som tillåter CGI, titta även då under "Gratistjänster"/"Erbjudanden".


Perl är ett programmeringsspråk där man bl.a. kan skriva CGI-script. Om du vill lära dig skriva Perl eller lära dig allmänt mer om Perl så kan du titta under Andra programspråk/Perl.


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]