Till Startsidan

SSI (Server Side Includes)

SSI
TELE2
Infoga filer
Andra exempel

Eftersom SSI inte kan användas (inte tillåts) av allas leverantörer så kommer de flesta som läser detta inte kunna att använda SSI-funktionerna.

SSI gör så att man kan aktivera ett kommando eller infoga ett dokument (t.ex. en annan hemsida) på en hemsida. Det man gör är att man skriver in SSI-kommandot som en gömd text (<!-- -->) och när man kollar på hemsidan så anropas servern och kommandot startar. Den som besöker sidan kan inte se att man använder SSI eftersom det som visas för besökaren är det servern skickar ut, alltså själva "svaret" på kommandot. Låt oss säga att den text du nu läser egentligen befinner sig i en annan fil (t.ex. ssi.txt) än filen du nu är på (ssi.shtml) men att jag hämtar hit informationen från denna sida (ssi.shtml) så kan du inte se det. Jag behöver alltså bara skriva ett kort kommando (SSI-kommando) här och du får ut ett helt dokument på din skärm.

SSI fungerar oavsett webbläsare, eftersom det är själva servern som bearbetar kommandot och omvandlar det till HTML och text. Endast texten (även HTML-taggar räknas som "text") skrivs ut av webbläsaren, inte SSI-raden.

En sida med SSI bör sluta med texten ".shtml", annars kanske det inte alltid fungerar (beror på hur servern är inställd).


Vill man inkludera ett dokument (t.ex. en textfil) i ett annat dokument gör du så här:
<!--#include file="fil_som_ska_inkluderas.txt"-->

Tänk på att ange en relativ länk till dokumentet (det ska alltså inte börja med "http://"). Vidare får det inte börja med "../".

Vill du länka tillbaka till en underkatalog får du länka så här:
<!--#include virtual="/katalog/fil_som_ska_inkluderas.txt"-->

Även på detta sätt måste du länka med en relativ länk.
Det första slashet betyder att filen du ska länka till finns i "katalog" som ligger i serverrooten (direkt bakom domän-namnet). T.ex:

Ligger detta SSI-kommando...
<!--#include virtual="/html/doc/ssi/file43.txt"-->
...På denna sida...
http://www.server.se/~din_katalog/a/b/c/d/e/f/g/h.shtml
...Så inkluderas denna fil...
http://www.server.se/~din_katalog/html/doc/ssi/file43.txt


Andra exempel på SSI är dessa. Kom dock ihåg, din sida måste heta vad_som_helst.shtml (ibland fungerar även filer med filändelsen .htm(l)) och din server (där du har din hemsida) måste tillåta dig att ha SSI.
<!--#echo var="LAST_MODIFIED"-->      Visar när din sida senast uppdaterades.
<!--#echo var="DATE_LOCAL"-->       Visar tid och datum.
<!--#echo var="DOCUMENT_NAME"-->      Visar den lokala sökvägen till det aktuella dokumentet.
<!--#echo var="DOCUMENT_URI"-->      Visar adressen till det aktuella dokumentet. (observera: Det slutar med URI, inte URL)


Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]
iphone 5s ケース ray ban サングラス 大人気 rayban サングラス ray ban サングラス rayban サングラス レイバン サングラス アウトレット レイバン サングラス