Till Startsidan

Skaffa domän och webbhotell

Har du haft planer på att skaffa en domän och ett webbhotell åt din hemsida?
Att ta steget att flytta sin hemsida från en gratisserver till en större betalserver med ett eget domännamn är ett stort men viktigt steg för en sida. En sida med ett eget domännamn inger ett större förtroende hos besökarna och resulterar ofta i många fler besökare och bättre rankning i sökmotorerna.
Det är många saker du måste tänka på då du väljer webbhotell. Vad får det kosta? Vilka scriptspråk ska webbhotellet stödja? Står servern i Sverige? Är webbhotellet stort och etablerat (så att du vet att webbhotellet även finns kvar imorgon)?

Jag har nedan gjort en checklista som kan vara bra för dig att använda när du ska köpa en domän och skaffa ett webbhotell.

 

  Checklista vid domänköp med webbhotell:
 • Priset!
  Vad kommer ett webbhotell att kosta dig? Priset på webbhotell skiljer sig en hel del. De billigaste kostar runt 50 kr/månad och de dyrare kostar flera hundra kronor/månad. Vad som dock är viktigt är att du inte bara går på priset då du gör val av webbhotell. Att välja ett billigt webbhotell kan visa sig bli en dålig affär om webbhotellet inte lyckas uppfylla de krav du ställer. I så fall kanske det är bättre att från början välja ett större webbhotell med dyrare priser. Tänk också på att vissa webbhotell anger sina priser exkl. moms medans andra anger inkl. moms. Lägg till 25% på priset för att få reda på vad det kommer att kosta dig om priset är anget exkl. moms.

 • Webbhotellet
  Denna punkt kan nog aldrig betonas tillräckligt mycket.
  Om du har en någorlunda seriös sajt och har krav vad gäller bandbredd (hur fort din sida laddas in) och uptime (hur ofta/sällan ditt webbhotell har driftstörningar så att din sida inte är tillgänglig) så bör du välja ett större webbhotell. Dessa kan ofta erbjuda större tillgänglighet. Dessutom kan du känna dig säkrare på att webbhotellet även finns kvar imorgon om du har din hemsida hos ett stort webbhotell som redan har ett stort antal kunder.

 • Hårddiskutrymmet
  Hur stor hemsida har du?
  Räcker det om ditt webbhotell erbjuder 10 mb hårddiskutrymme? 50 mb? 100 mb?
  Tänk genom detta noga! Om din hemsida idag tar upp 8 mb kanske inte 10 mb räcker om ett halvår. Se till att du i sådana fall erbjuds betydligt mer redan från start.

 • Vilka script kan ditt webbhotell köra?
  Idag kanske du inte har någon nytta av att kunna köra Perl-, PHP- eller ASP-script.
  Men om ett år kanske du kommer lära dig dessa script, eller så kanske du vill lägga upp t.ex. en egen gästbok skriven i något av dessa språk. Då gäller det att ditt webbhotell stödjer minst något scriptspråk, allra helst många scriptspråk.

 • Hur snabbt är ditt webbhotell?
  När dina besökare besöker dina sidor så vill de att det ska gå fort att ladda sidan. Om du vet någon sida som använder ett visst webbhotell som du är intresserad av så kan du gå in på den sidan och se hur snabbt den går att ladda in. Går det fort kommer det troligtvis även gå fort för din sida.Är du nu intresserad av att skaffa en egen domän och ett webbhotell?
Vet du inte riktigt vart du ska starta?
Här finns en lista på några av de absolut förmånligaste webbhotellen i Sverige.

Listan nedan visar det billigaste alternativet som vart och ett av webbhotellen har. Observera att bara en prislista kan vara mycket missvisande då olika webbhotell erbjuder väldigt olika saker i sina paket. Det enda sättet för dig att kunna veta vilket paket som passar dig bäst är att helt enkelt se vad de olika webbhotellen erbjuder och jämföra det med priset du får betala för det.

 
Webbhotell Månadsavgift Uppläggningsavgift Totalt första året Följande år Övrigt
Surftown 36.25 149
Med rabatt: 49
584
Med rabatt: 484
435 1000 MB webbutrymme. Obegränsad trafik. Domänavgift (.se) 95 kr/år. Domänavgift (.com) 12 kr/år.
Binero 69 125 953 828 100 GB webbutrymme. 2000 GB trafik. Domänavgift (.se) 99 kr/år. Domänavgift (.com) 89 kr/år.
Loopia 82.41 369 1358 989 5 GB webbutrymme. 50 GB trafik. Domänavgift (.se) 99 kr/år. Domänavgift (.com) 59 kr/år.
Active24 - 0 562.50 1125 1 GB webbutrymme. Gratis domännamn ingår.
NameISP 103.75 0 1245 1245 100 mb webbutrymme. Gratis domännamn ingår.

Totalt första året = Uppläggningsavgift + 12 * månadsavgift
Följande år = 12 * månadsavgift


Samarbete mellan JavaScript.nu och Surftown - 100 kr rabatt
JavaScript.nu har varit i kontakt med Surftown och kan i ett unikt erbjudande erbjuda alla JavaScript.nu-besökare en rabatt på 100 kr vid beställning av ett webbhotell hos Surftown. Alla som beställer webbhotell hos Surftown och som anger rabattkod "EP1" vid beställningen (skrivs in vid beställningen på sidan "Kundinformation" under "Surftown kod") får 100 kr rabatt. Priset kommer då hamna på 193 kr för första årets webbhotell.
Här beskrivs hur man ska göra beställningen för att få 100 kr rabatt:
 1. Välj valfritt webbhotellpaket.

 2. Tryck på fortsätt.

 3. Välj domännamn och tryck sök.

 4. Du får nu se totalpriset för domän och webbhotell utan rabatt (du kommer alltså betala 100 kr mindre än vad som anges här). Tryck på fortsätt.

 5. I fältet "surftown kod" (markerat med rött i bilden) anger du nu "EP1" (utan citationstecken). Du kommer nu få 100 kr rabatt vid beställning. Fyll i resten av fälten och tryck "fortsätt" och avsluta därefter beställningen.

Beställ webbhotell med 100 kr rabatt

Detta erbjudande gäller alltså alla JavaScript.nu's besökare och gäller vid valfritt webbhotell som beställs hos Surftown så länge koden EP1 anges vid beställningen (enligt instruktionerna ovan).

 

Observera att alla webbhotell har flera olika webbhotellpaket. Jag har ovan presenterat vart webbhotells billigaste paket. Kolla in webhotellens egna hemsidor för att se om de har ett paket som kanske passar dina behov bättre. Kom ihåg att man oftast även får betala ca. 100 kr extra för själva domännamnet årligen. Alla priser ovan är i SEK och inkl. moms. Kontrollera alltid att priset påwebbhotellens hemsidor är inkl. moms. Vissa webbhotel anger priserna exkl. moms, så det är viktigt att veta vad det egentliga priset är när man jämför olika webbhotell med varandra.Copyright © Omid Rouhani 1997-2022; Alla rättigheter reserverade.
Guider: [ HTML guide ] - [ JavaScript guide ] - [ DHTML guide ] - [ Perl guide ] - [ Sitemap ]